zaterdag 23 oktober 2010

X-Factor Jaap op Muts-Have Breirecordpoging van Zeeman

In de aankondigingen van het Zeeman-Brei-Event las ik dat Nikki Plessen de boel komt presenteren. Ik dacht dat het om de zangeres Nikki ging. "Oh leuk" dacht ik, en: "breit die dus ook." Niet dus. 't is iemand heel anders: een actrice/presentatrice waar ik nog nooit van had gehoord.

Ben er trouwens nog niet over uit wat ik hier nou van moet vinden: ik bedoel - uitgerekent Zeeman? O.k. Zeeman heeft sinds jaar en dag steevast zo'n 20 verschillende bolletjes piep-acryl in het assortiment. Dat ligt vooral onderin de bakken, met daarnaast een keuze aan lange rechte breinaalden met knop. Je zou denken, dat ze met het brei-event houden omdat ze het assortiment uitbreiden. Maar nee, niks ervan: hun wolaanbod blijkt totaal ongewijzigd. Wel mogen de bolletjes eventjes van plek ruilen met de theedoeken, en liggen dus nu voor even op een iets prominentere plek.

Dat breien een rage is, dat hebben ze bij Zeeman door. Maar hebben ze wel goed onderzoek gedaan? De brei-generatie van 2010 is toch wars van al dat kunstof? Immers: ook in Nederland heeft men ondertussen de rondbreinaald ontdekt en de superlange sokkennaalden hebben plaats gemaakt voor kortere modellen, en dat mogen gerust naalden van bamboe zijn. En dan nog te zwijgen van al de breigadgets. Ook in een AD-artikel over breien word gesproken over een "glamureuze hobby".

Of ligt het toch aan mij? Ken ik soms alleen maar mensen die breien als een exclusieve hobby beoefenen, dat ook wat mag kosten? Zeg maar het topje van de ijsberg, terwijl het gros van de breiers zich tevreden op polyamid en nylon uitleeft, het normaal vindt om een eenvoudige muts te maken met middenachternaad en spontaan flauwvalt, als ze horen dat er bolletjes wol zijn van 8 Euro? Aanstaande zondag zal het duidelijk worden!

Zeeman mikt kennelijk op jonge breisters zonder enige breiervaring, die het nog net kunnen overzien om met naald 6 een beanie te breien. En die allemaal X-Factor gevolgd hebben, want nu blijkt dat er nog wel iemand komt zingen: X-Factor winaar Jaap komt moet met zijn wollig-zachte stem het acryl-leed komen verzachten.

De vraag is: Krijgt Zeeman hier de zaal mee vol? Straks staan de 20 gastvrouwen die Zeeman voor dit evenement in dienst heeft genomen (taak: goodie-bags uit delen), zich de hele middag te vervelen. Trouwens, saillant detail: sollicitanten mochten niet ouder zijn dan 55 jaar! Ze hebben blijkbaar zelf nog heel erg het "oude-besjes-vooroordeel" in hun achterhoofd. Dat is nou weer iets wat ik van de breicafé's helemaal niet ken. Daar zijn de leeftijdsgrenzen totaal vervaagd, en het speelt ook geen rol. Je bent zo oud als je breit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten