woensdag 12 december 2012

Hoe overleef je de kerst in tijden van crisis? 16 Geweldige tips voor een goedkoper, stressvrij en gezelliger kerstfeest 2012


Zo overleef je de kerst in crisistijden! 


Oftewel: 16 duurzame supertips voor een low budget, low stress en low calorie kerstfeest 

Inclusief een aantal speciale tips en voordeeltjes voor Amersfoort!

Kerst is eigenlijk de tijd van ho ho ho. Maar op de een of andere manier wordt het voor veel mensen eerder een periode van oh – oh – oh… 
Kun je ook wat tips gebruiken? Scroll dan snel naar beneden en lees hoe je:
 • met de pantoffeltest erachter komt wat je met kerst aanmoet
 • hoe je lastige gasten een koekje van eigen deeg geeft
 • met een minimale inspanning en budget een super Potluck kerstdiner kan geven
...en nog veel meer!

1 Geef met mate
Natuurlijk zijn kerstcadeautjes leuk – maar hoeveel cadeaus geven wij elkaar? Het lijkt alsof het elk jaar meer (moet) zijn… De een wil niet onderdoen voor de ander, en voor je het weet loopt het helemaal uit de hand. (Vooral grootouders willen nogal eens uit de bocht vliegen.) Grijp in en maak afspraken over een aantal dingen:
- Besluit samen: leggen we de klemtoon op Sinterklaas of op Kerst? Dat scheelt al een hoop.
- spreek een limiet af: een maximum bedrag per persoon
- en/of een maximum aantal cadeautjes per persoon

2 Geef verstandig!
Voorkom verlegenheidcadeaus! Stropdassen, vazen, porseleinen beeldjes en 1000delige puzzels… Doe het niet! Je zadelt de ontvanger op met iets dat hij nooit zal gebruiken, sterker nog: het vreet ruimte, moet elke week weer afgestoft worden en in het ergste geval durft degene het niet weg te doen (want het was toch een cadeau van Tante Truus…). Zonde van het geld. Zie onder cadeautips waar niemand spijt van krijgt:

cadeautjes onder de kerstboom
3 Geef liever iets dat je op de een of andere manier “op-(ge)bruikt”. 
Een fles wijn of een doos bonbons zijn dan misschien niet erg origineel... maar toch is het al wat beter (zoek wel van tevoren uit of de ontvanger niet toevallig net op dieet is...!)
Een supercadeau dat hieraan voldoet, en waar je veel succes mee zult hebben  - vooral bij mensen die “alles-al-hebben” - haal je in de dierenwinkel:  een leuk vogelvoer-pakket of een vogelvoederhuis!  (Let op: de ontvanger moet wel een tuin of minimaal een balkon hebben…). Geef er ook gelijk een flinke zak strooivoer bij. Je haalt het bijvoorbeeld bij John’s Dierenspeciaalzaak de hele winter in de aanbieding: 2,5 kg strooivoer voor 2,- Euro. - en je hebt meteen een indrukwekkend cadeau!

4 Met kerst een cadeaubon geven - kan dat wel?
Vroeger was dat echt not-done. En van een fantasieloze vvv-bon zou ik ook nog steeds afraden. Maar een themabon, waaruit blijkt dat je er toch een beetje over na hebt gedacht – dat kan prima. Kies bijvoorbeeld voor een bladcadeau of een restaurantbon – daar kun je niet veel verkeerd mee doen… Bovendien koop je cadeaubonnen tegenwoordig in de vorm van hippe pasjes. En als je dat pasje dan niet in een zielige envelop onder de boom legt, maar bijvoorbeeld in een hippe pasjestas, dan is succes verzekerd!

5 Mag ik tweedehands spullen cadeau doen?
Ook dat was tot een paar jaar geleden een groot taboe. Alles kon nog wel door de beugel: lelijk, cheap of volstrekt nutteloos… o.k. Maar tweedehands? Ho (ho ho) maar. Maar ook dat is ondertussen verandert! Het toverwoord is “vintage”. Roep zo gauw mogelijk “Het is echt vintage!” als de ontvanger het schattige oude houten doosje uitpakt, dat je voor een paar Euro tweedehands op de kop hebt getikt. Kom je moeiteloos mee weg. Echt waar! Tip voor Amersfoorters: Ga eens snuffelen bij Westerik Kringkoop!

6 Geef ook eens alledaagse dingen cadeau
Het hoeven natuurlijk ook niet allemaal hebbedingen te zijn, waar wij elkaar op kerstavond mee verblijden. Veel dingen schaffen wij door het jaar heen gedachteloos aan, omdat wij ze nodig hebben. Terwijl het in tijden dat er op de centen gelet moet worden eigenlijk helemaal niet vanzelfsprekend is, dat er een nieuw sportoutfit of een nieuwe badjas gekocht wordt. Wikkel er cadeaupapier omheen, en leg het onder de boom. Alleen daardoor waardeer je het artikel in kwestie al op. Tegelijkertijd leer je kinderen om ook blij te zijn met bijvoorbeeld een nieuwe trui.

Badjas als kerstcadeau - dat kan prima!

7 Maak van tevoren al plek in huis
Hoe dan ook – de kans is groot, dat je huis ná de kerst toch voller is dan voor de kerst. Wees erop voorbereid, en ruim van tevoren al een beetje op. Loop je kasten door, er kan vast wel het een en ander weg. Misschien worden je kasten ook nog bevolkt door ongeliefde (verlegenheids-!) cadeaus die je ooit met kerst kreeg? Of andere dingen die wel weg mogen - maar eigenlijk nog veel te goed zijn voor de kringloop? En vindt je Marktplaats te tijdrovend? Tip voor Amersfoorters: Je kunt ermee terecht bij Westerik. Je brengt 2e hands goederen, bepaald samen met het personeel de prijs, en alles wordt op basis van 50/50 verkocht: Als het verkocht is ontvang je de helft van het bedrag. Zo is het nog eens leuk opruimen!

8 Hoe kom je de kerst door zonder extra kilo’s?
Wie op zijn figuur wil letten, heeft het in de maanden november en december moeilijk: het begint met pepernoten, het eindigt met oliebollen, en wat ertussen gebeurd, is meestal ook niet bepaald figuurvriendelijk. Wil je weten hoe je je staande kan houden tussen ganzenleverpaté en kerststol? Of misschien ben je er zelfs aan toe om je eetpatroon blijvend te veranderen? Dan kun je het beste een voedingsadviseur inschakelen. Tip voor Amersfoorters: Bji Van Randwijck Voedingsadvies krijg je niet alleen persoonlijk advies, maar leer je ook gelijk hoe je de nieuwe en gezondere eetgewoontes in de praktijk kunt brengen. 

9 Kerstdecoratie
Zo gauw de Sint weer richting Spanje gaat, duiken in alle winkels de kerstversieringen op. En natuurlijk is ook de kerstversiering aan mode onderhevig. Elk jaar zijn er weer hele nieuwe trends, en ontdek je van alles wat je dan per se in de boom wilt hangen… Tip: Spreek met jezelf af, dat je pas naar kerstartikelen kijkt nádat je alles wat je aan kerstdecoratie op zolder hebt, door je handen hebt laten gaan. Vraag jezelf daarbij het volgende af:
- welk van de mooie oudgediende kerstversieringen die je al hebt laat je in de doos om plaats te maken voor de leuke glitterbambi?
- glitterbambi is knalroze – past dat überhaupt bij de rest van je spullen? Of zou je dan eigenlijk alles moeten vervangen?
Wedden dat je tot de conclusie komt, dat je echt niks nodig hebt?
Wel doen: geniet gewoon van de kerstsfeer in de stad en in de winkels, zonder automatisch te gaan speuren naar nieuwe dingen.

10 Wat moet ik aan met de kerst? Doe de pantoffel test!
Ben je uitgenodigd bij je elegante schoonouders, die de kerst altijd “in stijl” vieren… maar ben je zelf eerder een casual type, in wiens kledingkast geen galaoutfits voorkomen? Dan slaat snel de twijfel toe: Is dit wel chique genoeg? Kan ik me hierin vertonen? Niets erger dan underdressed op een chique feestje te verschijnen, waar de rest van de gasten je non-verbaal te verstaan geeft dat je eruitziet alsof je net van de campingplaats komt…

Laat het niet zover komen, en doe vooraf de ‘pantoffel test’:
- Kies kleren die volgens jou misschien wel kunnen
- doe alles aan
- trek daarbij je pantoffels aan.
- Kijk nu in de spiegel:
Ziet het er volstrekt belachelijk uit? Dan kan je het met een gerust hart aantrekken!
Is dat echter niet het geval, dan is er sprake van een:

11 Fashion Crisis
De hele kast vol, maar niks om aan te doen. Welke vrouw heeft dat niet ooit (of regelmatig) geroepen? Bij nader inzien hangen er toch wel heel wat kledingstukken in een kleur die jou bleek maakt, rokken die al je minpunten in de spotlights zetten, en een mooie stijlvolle broek - alleen is het helaas niet jouw stijl… En voor je het weet hol je tussen de bedrijven door richting kledingwinkel om overhaast een nieuw outfit aan te schaffen, dat grote kans maakt om binnen zeer kort ook achterin de kast te belanden…
 De hele kast vol, maar niets om aan te doen
OF je kiest ervoor dit patroon te doorbreken: maak een afspraak met een ervaren kleur- en stijladviseur om samen je kledingkast onder de loep te nemen. Met vakkundige begeleiding lukt het je makkelijk om je garderobe door te spitten: Wat staat je goed? Wat zijn de miskopen? En welke kledingstukken kun jij op een verrassende manier combineren zodat het een totaal andere look geeft? Of misschien wil je ook in de toekomst dergelijke modeblunders structureel voorkomen? En een voor alle keren erachter komen wat nou écht bij je past? Maak dan een afspraak voor een complete kleur- en stijlanalyse, bijvoorbeeld bij Couleurs Monique. Of nog beter: vraag het als kerstcadeau ☺

12 Kookstress
Of je nou een keukenprinses (of prins) bent of niet: met kerst willen wij allemaal liefst iets bijzonders op tafel zetten. Iets luxe, niet alledaags, ingewikkelds… Als je van koken houdt, dan is dat leuk. Maar als koken niet tot je favoriete bezigheden hoort, dan kan het voor behoorlijk wat stress zorgen. Luxe recepten bevatten vaak allerhande aanstellerige ingrediënten, die soms niet eens bij je gebruikelijke super te verkrijgen zijn. En omdat wij niet elke dag zoiets ingewikkelds maken, slaat de onzekerheid toe: Is de kalkoen wel helemaal ontdooid? Wordt het vlees niet te droog? En wat als het allemaal aanbrandt…? Als je het je kunt veroorloven, laat in dat geval de keuken de keuken en neem je gasten mee naar een restaurant. Past een restaurant niet in je budget, maak het jezelf makkelijker en kies voor een van de volgende alternatieven:

Bofrost: Word lid van Bofrost! Het eten wordt aan huis in bevroren toestand bezorgd. Je hoeft alles alleen te ontdooien en op de juiste momenten op te warmen. Heerlijk eten en in een handomdraai klaar. Ben je bang voor het commentaar van veeleisende gasten? Zorg gewoon dat alles in je eigen opdienschalen en bakvormen zit, alvorens het op tafel komt, en trek bij het serveren een gezicht alsof je inderdaad weet hoe je zalmpaté en hertenbiefstuk klaar moet maken. Trappen je gasten er niet in? Of vraagt iemand (slinks) naar het recept? Ga in dat geval mysterieus kijken en neurie een paar takten van "With a little help from my friends" van de Beatles.

Potluck: Is je voornaamste probleem dat je een beetje krap bij kas bent? Introduceer een Potluck Christmas! Dat klinkt alvast heel interessant. En het betekent gewoon dat iedereen iets voor het diner meebrengt. Zet gelijk op de uitnodiging wat je zelf van plan bent om te maken en vraag aan alle gasten om een onderdeel van het menu te verzorgen. Hou wel de regie in eigen hand, en verdeel de gerechten: jij doet de sla en jij maakt het dessert. Zit er iemand bij die je ervan verdenkt om absoluut niet te kunnen koken? Speel het safe: laat diegene het stokbrood meenemen.

Of je houdt gewoon een Kerstbrunch: Wie heeft er gezegd, dat het steeds een compleet diner moet zijn? Een brunch draai je veel makkelijker (en goedkoper) in elkaar. En wellicht zijn je gasten ook heel blij dat zij nog met daglicht terug kunnen rijden.

Nog makkelijker: Ga voor een supersimpel kerstdiner: Hou het supereenvoudig en zet kerstavond iets heel simpels op tafel! Je kunt ook met worstjes en aardappelsalade (of iets van je gading) prima in kerststemming komen. Tal van families schijnen dat al te doen. Maak er een ritueel van - het gaat immers om de sfeer – en let maar op: voordat je het weet is een nieuwe kersttraditie is geboren.

13 Moeilijke eters en extrawensen
En wat te doen met moeilijke eters? Opeens moet je rekening houden met een schoonzus die geen paddenstoelen lust, je broer is ineens vegetariër geworden, je tante is een gezondheidsfreak en eet alleen voedsel dat in een emaillepan is bereid… Tuurlijk pas je het aan, waar het kan. De paddenstoelen kun je gewoon weglaten. No big deal. Maar zijn de verzoeken out-of-the-league? In plaats van naar de stad te rennen om een emaillepan te kopen of het hele menu om te gooien, kaats de bal gewoon terug. Vraag de vegetarische broer en de gezondheidstante gewoon om zelf een pan eten op de door hun gewenste manier klaar te maken en mee te nemen. Dan kunnen zij op jouw feestje heerlijk een koekje van eigen deeg eten. Iedereen blij.

Hetzelfde geldt voor mensen met extra wensen: Wil een van de gasten per se dat er gelukskoekjes naast de borden liggen, of laat iemand doorschemeren dat het zonder christmas crackers geen echte kerst is? Zeg dan vrolijk: “Wat een ontzettend leuk idee. Zorg jij ervoor?”

 Kerstkaarten

14 Kerstkaarten
Schrijf jij nog kerstkaarten? Heb je het ervoor over, en hecht je er ook aan om kaartjes te ontvangen? Maak er dan tijd voor vrij. Maar doe het wel met z’n allen: Laat de een de adressen schrijven, en de ander de kaartjes. Laat de kinderen de postzegels en mooie kerststickers op de enveloppen plakken. Dan is het zo gedaan. Rond het geheel af met wafels en chocomel, dan wordt het nog gezellig ook.

Of zie je ertegen op, en wil je er eigenlijk diep in je hart vanaf? Er zijn een hoop argumenten te bedenken om geen kaartjes meer te versturen: je spaart geld en tijd; het is beter voor het milieu…. Maar hoe moet je er in vredes naam mee stoppen? Cold turkey is meestal niet zo’n goed idee. Er zullen altijd familieleden zijn die zich afvragen of je kaart in de post is verdwenen, of erger nog: dat je boos op ze bent.

En misschien wil je desondanks iedereen nog wel een levensteken sturen en ze een fijne tijd wensen. Doe dat dan op een makkelijkere en goedkopere manier:
- Schakel over op e-mail-kerstkaarten
- bouw het langzaam af: Stuur dit jaar een kaart waar je op laat printen, dat dit je laatste “echte” kerstkaart is, en dat je ze voortaan per mail stuurt
- kies volgend jaar een printbare e-card uit en mail het naar iedereen – voor sommige mensen zijn kerstkaarten een belangrijk onderdeel van de kerstdecoratie. Zo kan iedereen die dat wil het mailltje toch nog printen en ophangen
- Heb je nog oudere familieleden zonder internet, waarvan je weet dat ze de kerstpost erg op prijs stellen? Doe dan niet moeilijk: stuur hen gewoon een kaartje per snail-mail, zoals ze het gewend zijn.

15 Wees de after-kerst dip voor...
Na de kerstdagen slaat vaak de verveling toe. Je zat al een paar dagen op elkaar gepropt en het is de hoogste tijd om weer eens naar buiten te gaan. Jammer genoeg is juist “tussen de dagen” bijzonder weinig te doen. Wel hebben wij twee activiteiten gevonden, waar je op 27, 28 en 29 december met de hele familie voordelig terecht kunt.

Tip voor Amersfoorters: Zoals in de voorgaande jaren zal er op de Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier weer het groots opgezette Winterkwartier plaatsvinden. Allerhande activiteiten en workshops – merendeels gratis of tegen kostprijs! - zullen vanaf 21 december rondom de verkeerstuin Amersfoort en Wagenspeelplaats worden georganiseerd.
Winterkwartier Wagenwerkplaats Amesfoort
Of wat dacht je van een gezellige wandeling? De wijk Soesterkwartier staat ervoor bekend, dat de bewoners hun huizen in de kersttijd veel uitbundiger versieren dan de mensen elders in de stad. Na de kerst kun je vanaf de website van het Winterkwartier onder "Versierde Huizen" een wandelroute downloaden, die langs alle huizen leidt die genomineerd zijn voor de prijs: “Leukste kerstversiering in het Soesterkwartier”.

 Dierenpark Amersfoort Winteravonden

Ook een geweldig uitje: de Winteravonden van Dierenpark Amersfoort: Op 27, 28 en 29 december mag je vanaf 16.00 uur voor een gereduceerd tarief naar binnen en kun je tot 20.00 uur 's avonds genieten van glühwein en chocolademelk in de sfeervol verlichtte Dierentuin.

16 Geniet vooral van de kerst
En denk eraan: het gaat om de sfeer, de gezelligheid en het samen zijn met dierbaren. Als je nog steeds druk en consumptie- en prestatiedrang voelt - neem dan nog meer gas terug, neem desnoods afkortingen en stel je plannen bij.

Kerstmarkt op station Amersfoort

Kies liever voor ontspannende activiteiten om in kerststemming te komen: Bezoek bijvoorbeeld een kerstmarkt! Op vrijdag 13 december 2013 vindt  in de stationshal in Amersfoort van 10.00 - 20.00 uur weer de supergezellige, overdekte kerstmarkt plaats. Meer dan 50 kramen met kerst- en cadeauartikelen, een levende kerststal, glühwein en lekkere hapjes....

Wij wensen jullie alvast fijne feestdagen toe en alvast een geweldig 2014!

Vind je deze tips leuk & nuttig? Of heb je misschien een eigen gouden kersttip? Laat hieronder graag een reactie achter!

Wil je de 16 kersttips met je vrienden delen? Stuur deze mail gerust door naar je contacten! Heb je deze mail van iemand doorgestuurd gekregen en wil je zelf op de mailinglist staan? Stuur dan een mailtje naar onderstaand adres!


Voor hippe, unieke en handgemaakte cadeauartikelen van nieuw en vintage textiel kijkt u in de webshop van Funtastix of bij http://www.funtastix.nl  
                        ♥ Fun & Functional items, all handmade with ♥

Individueel voedingsadvies en vegetarische kookworkshops:
http://www.vanrandwijckvoedingsadvies.nl/ Kijk op de website voor de meest actuele aanbiedingen en workshopdata. Vindt je het leuk om alvast kennis te maken?

Van Randwijck voedingsadvies zal vrijdag 14 december van 10.00 t/m 14.00 uur met een informatiestand aanwezig zijn op de Kerstmarkt op het station in Amersfoort. De eerste drie klanten die zich op 14 december voor een workshop of voor een voedingsadviesconsult aanmelden ontvangen een bijzonder leuk en nuttig cadeau!
Image consultant voor deskundig en persoonlijk op maat gesneden advies voor de kleur & stijl van uw kleding, make-up en unieke, handgemaakte sieraden. Kijk op de website voor de meest actuele aanbiedingen en acties.
http://www.couleursmonique.nl - Couleurs Monique is ook het goede adres voor stijlvolle handgemaakte colliers. Kijk zeker ook even naar haar collectie halssieraden bij zich. 

5 opmerkingen:

 1. Ik denk inderdaad ook dat leuke cadeaubonnen helemaal niet zo'n gek cadeau zijn; Ik geef altijd een tegoedbon van http://www.yourgift.nl/ , zitten erg originele tussen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yourgift.nl? Heb ik nog nooit van gehoord, maar het klinkt erg leuk. Ik ga meteen even kijken!

   Verwijderen
 2. We vieren kerstmis altijd met mijn schoonfamilie, dit jaar op kerstavond en dan zorgt elke zoon/schoondochter voor 1 gang, wij hebben dit jaar de garnalencocktail 'getrokken'... dus daar gaan we ons best voor doen.
  En de andere kerstdag vieren we met mijn familie, dit jaar met een kerstbrunch ivm de vele kleine kinderen. En dat is natuurlijk prima, maar wat eet ik dan 's avonds... en de volgende dag is het 2e kerstdag, dan hebben we kaartjes voor een kerstmatinee in Vredenburg (Leidsche Rijn) waarn mijn man gaat werken ik thuis ben met mijn twee kinderen van 8 en 9 jaar. Ik dacht ik geef ze de keuze wat te eten maar het werd geen patat of pizza, ze hebben gekozen voor... een 3 gangen menu, want dat vinden ze zó leuk! Dus dat gaan we doen, maken we 't gezellig thuis en mogen ze helpen koken - hopelijk wordt dat een nieuwe kersttraditie.
  Fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Punt 10 is dus echt niet aan mij besteed he, ik loop altijd op pantoffels en het ziet er hoe dan ook belachelijk uit, maar who cares hahahaha
  gelukkig hoef ik niet naar een gala diner, dat scheelt dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen